Lifthing transporteert en installeert hoogtechnologisch apparaat voor kankerbestrijding!

Vorig jaar droeg Lifthing op zijn manier een steentje bij in de strijd tegen kanker. Het transporteerde en installeerde een deeltjesversneller voor protontherapie van het Belgische bedrijf IBA in het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG). De precisie waarmee het apparaat kankercellen vernietigt, is ongezien. Lifthing legde dezelfde nauwkeurigheid aan de dag bij het transport en de installatie van de apparatuur.

Gediversifieerd transport

Het complexe protontherapie-apparaat bestaat uit zware, maar tegelijk uiterst delicate onderdelen. “Voor de montage van de logge cyclotron of deeltjesversneller zetten we zeer gespecialiseerd materiaal in”, zegt zaakvoerder Pieterjan Van Iseghem. “Voor de magneten uit de ionenstralengeleider waren meerdere vrachtwagens nodig en het onderdeel waar de patiënt ingeschoven wordt (de gantry), transporteerden we met uitzonderlijk vervoer vanuit Polen naar Nederland. De grootste kist was 5,5 meter breed.” Er gingen ook 2 containers met gespecialiseerd materiaal van Lifthing mee naar Groningen.

Tot op de millimeter juist

Eens het materiaal ter plekke was, pakte Lifthing alle onderdelen uit en cleande ze om waar nodig de anti-roestwax te verwijderen. Het Lifthing-team sorteerde ook het afval en voerde het af. Daarna begon het precisiewerk: elk onderdeel werd volgens de strikte procedures van de fabrikant gemonteerd. Een landmeter zorgde ervoor dat de juiste verhoudingen gerespecteerd werden. “Aangezien tijdens de installatie verschillende partijen op de site actief waren, besteedden we ook bijzondere aandacht aan de veiligheid.”

Indrukwekkende elektrische installatie

Het Lifthing-team sloot maar liefst 1.400 signaal-, power- en cyberkabels aan en labelde alle leidingen. Het testte alle in- en uitgaande kabels, net als de mechanische onderdelen van het apparaat en het koelingssysteem. Het instellen en programmeren van het toestel gebeurde door bestralingsfysici van de fabrikant zelf.

Groot maatschappelijk doel

De installatie nam enkele maanden in beslag en werd uitgevoerd door de Belgische teams van Lifthing. “Het vervoer en de installatie van dit apparaat was speciaal voor ons”, zegt Pieterjan. “Het toestel heeft een groot maatschappelijk doel en het is fijn daar te kunnen aan bijdragen.”

Ook een industriële verhuis op til? Vraag nu uw offerte.